6 Temmuz 2009 Pazartesi

Menopozda Kolesterol

Kadınların son evresi menopoz. Bu son evre lafının kulağa hoş gelmediğinin farkındayız. Sinir etmek için tekrarlamaya gerek yok ama kadının yaşam evrelerine bakıldığında menopoz gerçekten kadınların son evresi. Menopoz illa yaşın getirdiği doğal yaşlanma süreci değildir. Yani bu şu anlama gelmiyor “Yaşlandın, uzatmaları oynuyorsun”. Daha fazla batmadan sebeplerine girelim. Menopoz genellikle yaşa bağlı gibi bilinse de farklı sebepleri de olabilir. Vücudun hormon sağlısında bir problem, yumurtalık kanseri ve doğal yaşlanma süreci kadınları menopoz sürecine sokabilir. Birçok kadın bunları zaten bildiği için biz menopozun getirebileceği ciddi rahatsızlıklardan özellikle kolesterol ve kolesterolün getirilerinden bahsedeceğiz.


Menopozda Kolesterol
Kalp krizi konusunda kadınlar erkeklere nazaran daha az riske sahiptir. Fakat kadın menopoza girdiğinde bu gerçek değiştiriyor ve sosyal hayatta eşit olamayan kadın - erkek kalp ve damar hastalıkları riski konusunda eşitleniyor. Bunun sebebi ise; menopozun kolesterol dengesini bozması. Menopozda kötü kolesterol yükselmeye ve iyi kolesterol düşmeye başlıyor. Bu dönemde bilinçli olmak çok önemli çünkü menopozda kolesterol kadından kadına değişiyor.

Ciddiye Alınması Gereken Işaretler :
Baş dönmesi, halsizlik, bulantı, baygınlık, soğuk terleme, göğüste sıkıntı, nefes darlığı gibi belirtiler kalpte bir sorun olduğunu anlatıyor olabilir.

Menopozun zararlarını hangi kadınlar yaşıyor?
Bu risk faktörleri fazla değişmiyor zaten sürekli karşımıza çıkan ikazlardan yani klasiklerden. Biz yinede maddeler halinde yazalım:
  • Sigara içen
  • Alkol kullanan
  • Hormon tedavisi gören
  • Depresyon
  • Kilo problemi olan
  • Hareket ve egzersizden yoksun olmak yani hareketsiz yaşam

Bu maddelerin hepsi kolesterolü tetikliyor ve dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarına yol açıyor. Kolesterolle ilgili yazımızda neler yapılabileceğini anlatmıştık. Tekrar hatırlatmakta fayda var. Sağlıklı beslenme ve doğal östrojenler menopoz döneminde rahatlık sağlayabilir. Peki başka ne yapmak gerekir?

Yıllık Sağlık Taramaları
Düzenli sağlık taramalarından geçmek şart. Genellikle menopoz dönemindeki kadınlara kemik yoğunluğu ölçümü ve mamografi gibi tetkikler yapılıyor. Oysaki bu tetkiklere kolesterol, şeker ve tansiyon vs. eklenmeli.

Bir sağlık şikâyetiniz olsun olmasın mutlaka düzenli sağlık taramaları yaptırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder